BKR: registratie vanaf 25 mei gratis in te zien

AMSTERDAM – Mensen die bij het BKR een schuld geregistreerd hebben staan, kunnen die vanaf 25 mei gratis inzien. Dat vertelt het bureau aan deze krant.

Het Bureau Kredietregistratie, zoals het BKR voluit heet, krijgt vanuit de advocatuur veel kritiek in deze krant. Advocaten willen weten waarom een al afgeloste schuld zo lang (vijf jaar) in de boeken blijft staan. En waarom mensen niet een bericht krijgen dat zij als schuldenaren geregistreerd staan.
Bij de aanvraag van een hypotheek kan zo’n BKR-registratie problemen op gaan leveren, ook als het maar een kleine schuld is. De cliënten van advocaat Reny Stark stapten daarom naar de rechter, kregen gelijk en konden alsnog op tijd een hypotheek krijgen.

„Mensen weten niet dat ze geregistreerd worden”, zegt Stark. „Ik vind het bij de zorgplicht horen van de partij die een krediet laat registreren, om aan de consument te laten weten wat dat betekent. Als ze naar de rechter moeten, zijn ze veel geld kwijt. Dat schrikt af.”

Het BKR is niet ongevoelig voor de kritiek en laat via een woordvoerder weten dat mensen vanaf 25 mei gratis hun eigen schuldnotering kunnen inzien. Maar dat die vijf jaar blijft staan, daar wordt voorlopig niet aan getornd. De bewaartermijn van vijf jaar is „belangrijk”, stelt de woordvoerder. „De kans op herhaling van mensen met schulden is hoog.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/1914792/bkr-registratie-vanaf-25-mei-gratis-in-te-zien

‎ ‎

‏‏‎ ‎ Blijf op de hoogte en volg onze social media kanalen voor updates over het bedrijf: